Husets historie og faciliteter

“Bondehuset” er et bindingsværkshus, som er opført i 1877. Huset har oprindelig været den 3. “længe” til hovedhuset ved siden af (nr. 25). Huset blev dengang brugt som ko- og fårestald!

Ejendommen blev frastykket i 1944, og min morfar, I.P. Sommer, købte den i 1946. Ejendommen har senere været ejet af min mor, Inger Lindberg, f. Sommer, indtil jeg arvede den den 1. januar 1999.

Der er i 1986 tinglyst en bevarende lokalplan på alle de gamle huse i Melsted og Gudhjem, herunder også “Bondehuset”. Kulturarvsstyrelsen har i 2003 udgivet “Bornholm – atlas over byer, bygninger og miljøer”, hvori der er registreret bevaringsværdien for over 19.000 bygninger på Bornholm opført før 1940.

Regionskommunen har desuden i 2009 godkendt en bevarende lokalplan for Gudhjem og Melsted.

Huset er renoveret i 2000 med nyt køkken (N.B. Der er ikke opvaskemaskine!) og nyt soveværelse på 1. sal mod vandet og igen i 2003, hvor huset er forlænget med 2 fag bindingsværk med indretning af nyt badeværelse, en lille TV-stue, en kvist på 1. sal + et lille gæsteværelse. I forlængelse af huset er et lille bryggers med et ekstra toilet, brusebad og vaskemaskine.

Boligarealet er efter forlængelsen 105 m2 medregnet bryggerset. Grundens areal er 1.295 m2.

Opvarmningen af huset sker ved brændeovnen, der samtidig har en vandbeholder, der giver gulvvarme i hele den nye del af huset (også i badeværelset) og varme til en radiator i bryggerset. Der er desuden i 2012 installeret en luft til luft Daikin varmepumpe i huset.

I 2013 har vi mellem bryggers og redskabsskur desuden installeret et udekøkken med køkkenvask (koldt vand) og både gasblus og en gasgrill.

Der er i redskabsskuret i hjørnet ved vinduet i gulvet en jordkælder med trælåg over. I jordkælderen kan man opbevare mælk og øl & vand i en fletkurv dér.

Samtidig med den store ombygning i 2003 er der indrettet 2 nye terrasser, så der i dag er:

  • en forterrasse mod vandet,
  • en bagterrasse omkranset af et kampestensgærde,
  • en aftensolsterrasse med chaussésten i plænen.
  • en lille terrasse ved morbærtræet i baghaven, hvor den alm. grill står

I haven findes ved flagstangen et stort valnøddetræ, som giver mulighed for ophold i skyggen, hvis det behøves.

Der findes havemøbler + 2 liggestole og parasoller til 3 terrasser samt 2 havegriller (en gasgrill og en alm. grill til trækul).

I huset findes TV (WAOO!´s sommerhus-pakke) + video- og DVD-filmafspiller + en masse video/DVD´er, en radio, en del litteratur om Bornholm (naturen, arkæologi m.m.) og en masse spændende bøger. Der er flere spil til indendørs hygge i nederste skuffe i birketræskommoden. I det store skur findes forskelligt legetøj i stålskabet (afdelingen med de hvide låger) og i cykelskuret: badminton, dart, kroketspil og ’Vikingspillet’.

Lejeren kan medbringe egen bærbar pc og har mulighed for at få adgang til det trådløse netværk i huset, hvis det ønskes. Der er installeret fibernet til huset (hastigheden for download/upload er på 100/100 Mbit/s). Der er en Canon-printer.

I 2011 har vi lavet et lille gæstehus på 7,5 m2 mellem det gamle redskabsskur og det nye forlængede skur. Gæstehuset, der er isoleret og med installeret gulvvarme, rummer 2 enkeltsenge med puder og dyner. Gæstehuset er perfekt til større børn/unge, der på denne måde kan få deres “eget”. Udvidelsen medfører ikke, at man kan være flere end 4 personer i “Bondehuset” – kun at  der er flere sovesteder.

Der findes 1 herrecykel med 2 x 8 gear og 1 damecykel med 2 x 8 gear. Der er desuden 1 TREK 3500 Alpha mountainbike med 3 x 7 gear. Cyklerne kan benyttes med nænsomhed.

Januar 2024